(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy ishda xristian ilohiyotining markaziy mavzularidan biri najot konsepsiyasi tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor imon, amallar, inoyat va inson erki o‘rtasidagi murakkab va ko‘p qirrali munosabatlarga qaratilgan. Tadqiqot davomida turli konfessiyalarning (protestant, katolik, pravoslav) najot haqidagi qarashlari solishtirilib, ularning asosiy farqlari va umumiy jihatlari ochib beriladi. Shuningdek, Yangi Ahddagi asosiy matnlarga tayangan holda najotning inoyatga bog‘liqligi, insonning erkin irodasi bilan uni qabul qilish zarurati, va amallarning imondan kelib chiqadigan tabiati yoritiladi. Ish xristianlikdagi najot tushunchasining yanada chuqurroq anglanishiga xizmat qiladi va zamonaviy mo‘min hayotida bu masalaning dolzarbligini ko‘rsatadi. Abstract. This research explores one of the central theological doctrines in Christianity: the concept of salvation. It focuses on the intricate relationship between faith, works, grace, and human free will. Drawing upon biblical texts – particularly from the New Testament – and examining key perspectives from major Christian traditions such as Protestantism, Catholicism, and Eastern Orthodoxy, the study highlights both the doctrinal differences and shared foundations among these views. Special attention is given to how divine grace initiates salvation, the role of personal faith in accepting it, the significance of good works as a fruit of faith, and the function of human free will in responding to God’s call. This paper contributes to a deeper understanding of salvation within Christian theology and offers a reflective lens on how these doctrines shape the life of contemporary believers. Аннотация. Данная работа посвящена исследованию ключевой богословской концепции христианства – спасения. В центре внимания находится взаимосвязь между верой, делами, благодатью и свободной волей человека. Исследование опирается на тексты Нового Завета, а также на богословские позиции различных христианских традиций – протестантской, католической и православной. Особое внимание уделяется роли Божественной благодати как основания спасения, значению личной веры в его принятии, делам как плоду веры, а также свободе человеческой воли в ответе на призыв Бога. Работа направлена на более глубокое понимание христианского учения о спасении и его актуальности в жизни современного верующего.