(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Xristianlikning tarixi eng qadimiy va keng tarqalgan dinlaridan biri sifatida dunyoning ko’plab hududlarida o’z ta’sirini ko’rsatgan. Xristianlikning O’rta Osiyo, xususan, O’zbekistonga kirib kelish jarayoni, uning madaniy, ilmiy, tilshunoslik va adabiy merosga ta’siri, mintaqadagi diniy va ijtimoiy aloqalarga qanday ta’sir ko’rsatgani haqida ko’p ilmiy tadqiqotlar mavjud. O’zbekistonning o’ziga xos madaniyati, tili va diniy qadriyatlari, Xristianlikning mintaqaga kirib kelishidan keyin rivojlanib, yangilandi. Ushbu maqolada Xristianlikning O’rta Osiyodagi tarixi, uning madaniyatga va tilshunoslikka ta’siri, shuningdek, O’zbekistondagi Xristianlikka oid hozirgi holat tahlil qilinadi. Аннотация. История христианства как одной из древнейших и наиболее распространенных религий показала свое влияние во многих регионах мира. Существует множество научных исследований о процессе внедрения христианства в Среднюю Азию и Узбекистан, его влиянии на культурное, научное, языковое и литературное наследие, а также о том, как оно повлияло на религиозные и социальные отношения в регионе. Уникальная культура, язык и религиозные ценности Узбекистана развивались и обновлялись после введения в регионе христианства. В данной статье анализируется история христианства в Центральной Азии, его влияние на культуру и языкознание, а также современное положение христианства в Узбекистане. Annotation. The history of Christianity as one of the oldest and most widespread religions has shown its influence in many regions of the world. There are many scientific studies about the process of the introduction of Christianity to Central Asia and Uzbekistan, its impact on cultural, scientific, linguistic and literary heritage, and how it affected religious and social relations in the region. Uzbekistan’s unique culture, language and religious values ​​developed and updated after the introduction of Christianity to the region. This article analyzes the history of Christianity in Central Asia, its influence on culture and linguistics, as well as the current situation of Christianity in Uzbekistan.