(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Hozirgi kunda hech birimizga sir emasku ommaviy axborot vositalari orqali dunyoning istalgan burchagidagi yangiliklardan xabardor bo’lish imkoniyati mavjud. Axborot vositalari ham eng avvalo e’tibor qaratadigan holatlar bu albatta tasodifiy va kutilmagan holda ro’y berayotgan iqlim o’zgarishlaridur. Dunyoning qaysidur burchagida suv toshqini yuzaga kelsa, yana bir boshqa tomonida o’rmon yong’inlari, boshqasida esa yer silkinishlari ya’ni zilzilani sodir bo’lmoqda. Yuqorida aytib o’tganlarimiz ekologik kutilmagan ofatlar xisoblanadi. Bunday kutilmagan ofatlarning iqtisodiyotga ta’siri ham sezilarli bo’ladi. Bunday holatlarga oldindan tayyorgarlik ko’rishni deyarli imkoni yo’q va ilojsiz bo’lib turibdi hopzirgi kunda. Iqlimdagi bunday o’zgarishlar bizning mintaqada ham sodir bo’lib turmoqda ayniqsa oxirgi vaqtlarda tez-tez bo’lmoqda. Jahon banki yaqinda o’zining kuzatuvlaridan kelib chiqib statistik ma’lumot tarqatdi. Bu ma’lumotda bizning iqtisodiyotgan qanchalar zarar yetkazish ehtimollarini ko’rishimiz mumkin bo’ladi. Markaziy Osiyodagi tabiiy ofatlar, ayniqsa zilzilalar va suv toshqinlari har yili mintaqaga milliardlab dollar zarar keltirishi mumkin. Bu haqda Ostona shahrida Jahon banki va Ostona xalqaro moliya markazi tomonidan tashkil etilgan “Tabiiy ofatlar xavfini moliyalashtirish va sug‘urtalash” bo‘yicha mintaqaviy konferensiyada so‘z yurutildi.