(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Аннотация. Ушбу мақолада Ўзбекистон Республикасида вояга етмаганлар томонидан ҳуқуқбузарликларни содир этишни олдини олиш фаолияти бўйича долзарб муаммолари кўриб чиқилди. Вояга етмаганларнинг ҳуқуқбузарликларни олдини олишда ҳуқуқни муҳофаза қилиш тузулмалар, жумладан ички ишлар органланининг роли ва ўрни таҳлил қилинди. Ички ишлар органлари вояга етмаганлар томонидан ҳуқуқбузарликлар содир этилишига сабаб ва шароитларни барвақт аниқлаш ва бартараф этишга қаратилган фаолиятининг асосий йўналишлари, шакллари ва усуллари ўрганилган. Вояга етмаганлар томонидан ҳуқуқбузарликларни олдини олишни тартибга солувчи меъёрий-ҳуқуқий база ҳамда уни амалга оширишнинг амалий жиҳатларига алоҳида эътибор қаратилмоқда. Ҳуқуқни муҳофаза қилиш органларининг оила, таълим муассасалари, фуқароларнинг ўзини ўзи бошқариш органлари ва фуқаролик жамиятининг бошқа институтлари билан ўзаро ҳамкорлиги масалалари кўриб чиқилмоқда. Аннотация. В настоящей статье рассматривается актуальная проблема предупреждения правонарушений совершаемая несовершеннолетними в Республике Узбекистан. Анализируется роль и место правоохранительных структур, в частности органов внутренних дел в системе предупреждения преступлений совершаемқх несовершеннолетними, исследуются основные направления, формы и методы деятельности органов внутренних дел, направленные на раннее выявление и устранение причин и условий, способствующих совершению правонарушений несовершеннолетними. Особое внимание уделяется нормативно-правовой базе, регламентирующей деятельность по профилактике правонарушений в молодежной среде, а также практическим аспектам ее реализации. Рассматриваются вопросы взаимодействия правоохранительных органов с семьей, образовательными учреждениями, органами самоуправления граждан и другими институтами гражданского общества. Abstract. This article examines the pressing problem of preventing offenses committed by minors in the Republic of Uzbekistan. The role and place of law enforcement agencies, in particular internal affairs agencies, in the system of preventing crimes committed by minors are analyzed, the main directions, forms and methods of activity of internal affairs agencies aimed at early detection and elimination of causes and conditions that contribute to the commission of offenses by minors are studied. Particular attention is paid to the legal framework governing the prevention of offenses among young people, as well as the practical aspects of its implementation. The issues of interaction between law enforcement agencies and the family, educational institutions, self-government bodies and other civil society institutions are considered.