(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Markaziy Osiyoda islom dinining tarixiy jihatdan tarqalishi, uning ijtimoiy, madaniy va siyosiy sohalarga ko‘rsatgan ta’siri yoritilgan. Xususan, arab bosqini, diniy ilmlarning rivoji, madrasalarning faoliyati va musulmon olimlarning roli haqida so‘z yuritiladi. Maqola islom dini orqali shakllangan qadriyatlar tizimi va bu tizimning zamonaviy jamiyatga ta’sirini tahlil qiladi. Annotation. This article explores the historical spread of Islam in Central Asia and its impact on social, cultural, and political spheres. It discusses the Arab conquest, the development of religious sciences, the role of madrasas, and Muslim scholars. The paper analyzes how the Islamic value system shaped society and continues to influence modern communities. Аннотация. В статье рассматривается историческое распространение ислама в Центральной Азии и его влияние на социальную, культурную и политическую сферы. Особое внимание уделяется арабским завоеваниям, развитию религиозных наук, деятельности медресе и роли мусульманских ученых. Анализируется, как исламская система ценностей сформировала общество и влияет на него в наши дни.