(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada kod tushunchasining nazariy va amaliy jihatlari, uning tizimli dasturlashdagi roli, mashina kodlari va assembler tilidagi ifodalanishi yoritiladi. Shuningdek, kod tuzish jarayoni, optimallashtirish, va kompyuter arxitekturasi bilan bog‘liqligi tahlil qilinadi. Tizimli dasturlash jarayonida kodni samarali va barqaror yozish usullari, kompilyatsiya va interpretatsiya bosqichlari, hamda kod xavfsizligi masalalari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Maqola talaba va dasturchilar uchun amaliy foydalanish imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi. Abstract: This article explores the theoretical and practical aspects of the concept of code and its role in system programming. It examines machine code representation, the use of assembly language, code structure and optimization processes, and its relationship with computer architecture. The study also discusses effective and stable coding practices in system-level programming, compilation and interpretation stages, as well as code security considerations. The article aims to enhance the practical understanding of students and developers in low-level programming. Аннотация: В данной статье рассматриваются теоретические и практические аспекты понятия кода и его роль в системном программировании. Описываются представление машинного кода, использование языка ассемблера, структура и оптимизация кода, а также его связь с архитектурой компьютера. Также анализируются методы эффективного и стабильного программирования на системном уровне, этапы компиляции и интерпретации, и вопросы безопасности кода. Статья предназначена для расширения практических знаний студентов и разработчиков в области низкоуровневого программирования.