(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada qadimgi G‘arb (Platon, Aristotel, Siseron) va Sharq (Konfutsiy, Farobiy, Ibn Sino, Al-G‘azoliy) mutafakkirlarining fuqarolik jamiyati haqidagi qarashlari tahlil qilinadi. Muallif ularning qarashlarini solishtirgan holda, jamiyat va davlat o‘rtasidagi o‘zaro munosabat, inson erkinligi, axloqiylik va qonun ustuvorligi kabi tamoyillarni o‘rganadi. Qarashlarning zamonaviy talqini orqali fuqarolik jamiyatining hozirgi shakllanishiga qanday ta’sir ko‘rsatgani yoritiladi. Annotation.This article analyzes the views of the thinkers of the ancient West (Plato, Aristotle, Cicero) and the East (Confucius, Pharaoh, Ibn Sino, Al-Ghazali) on civil society. Comparing their views, the author explores such principles as the interaction between society and the state, human freedom, morality and the rule of law. Through a modern interpretation of the views, it is illuminated how it has influenced the current formation of civil society. Аннотация. В данной статье анализируются взгляды мыслителей Древнего Запада (Платон, Аристотель, Цицерон) и Востока (Конфуция, Фарабия, Ибн Сино, Аль-Газали) на гражданское общество. Сопоставляя их взгляды, автор исследует такие принципы, как взаимодействие общества и государства, свобода человека, мораль и верховенство закона. Через современную интерпретацию взглядов выясняется, как они повлияли на нынешнее формирование гражданского общества