(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Temuriylar davrida cholg‘u san’atining taraqqiyoti, ishlatilgan musiqa asboblari va ushbu davr musiqiy madaniyatining o‘ziga xos jihatlari yoritilgan. XIV asr oxiri va XV asr davomida Temuriylar saroylarida musiqa san’ati yuksak darajada rivojlangan bo‘lib, rubob, chang, dutor, nay, surnay, doira kabi cholg‘u asboblari keng qo‘llanilgan. Maqolada bu cholg‘ularning turlari, ularning ijtimoiy va madaniy hayotdagi roli hamda saroy ansambllarida tutgan o‘rni tarixiy manbalar va adabiy asarlar asosida tahlil qilinadi. Аннотация: В статье рассматривается развитие музыкального искусства в эпоху Тимуридов, используемые музыкальные инструменты и уникальные аспекты музыкальной культуры этого периода. В конце XIV и XV веках музыкальное искусство было высоко развито во дворцах Тимуридов, и широко использовались такие музыкальные инструменты, как рубаб, чанг, дутар, флейта, труба и дойра. В статье на основе исторических источников и литературных произведений анализируются типы этих инструментов, их роль в общественной и культурной жизни, место в дворцовых ансамблях. Abstract: This article discusses the development of musical art during the Timurid period, the musical instruments used, and the specific aspects of the musical culture of this period. At the end of the XIV th century and throughout the XV th century, musical art was highly developed in the Timurid palaces, and musical instruments such as the rubab, chang, dutar, flute, trumpet, and doira were widely used. The article analyzes the types of these instruments, their role in social and cultural life, and their place in palace ensembles based on historical sources and literary works.