(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Zamonaviy iqtisodiy modelda kichik biznes subyektlari yirik ishlab chiqaruvchilarning ajralmas bo‘g‘ini sifatida shakllanmoqda. Ayniqsa, sanoat va agrosanoat sohalarida kichik firmalar butlovchi qismlar, servis xizmatlari va yordamchi texnologik jarayonlarni amalga oshiruvchi subyektlar sifatida faoliyat yuritmoqda. Bu ular uchun yangi ish o‘rinlari va daromad manbai, yirik korxonalar uchun esa xarajatlarni kamaytiruvchi va moslashuvchanlikni oshiruvchi vosita hisoblanadi. O‘zbekiston sharoitida kichik biznesning mahalliylashtirish jarayonidagi o‘rni ortib bormoqda: maxsus iqtisodiy zonalar va klasterlar doirasida kichik ishlab chiqaruvchilar qiymat zanjirlariga biriktirilmoqda. Shu bilan birga, subpudrat tizimlari (ya’ni yirik korxonalar topshirig‘i asosida kichik biznesning ishlab chiqarishga jalb qilinishi) hali to‘liq shakllanmagan. Normativ-huquqiy asoslar, shartnomaviy mexanizmlar va axborot platformalarining zaifligi bu tizimni keng ko‘lamda amalga oshirishga to‘sqinlik qilmoqda.