(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotasiya. Ushbu maqola Etikaning nazariy asoslari, uning falsafiy yo‘nalishlari hamda ijtimoiy institutlar bilan o‘zaro aloqalarini tahlil qiladi. Etika insoniyat tafakkurining fundamental yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, axloqiy me’yorlar, qadriyatlar tizimi va axloqiy qaror qabul qilish jarayonlarini o‘rganadi. Maqolada normativ va deskriptiv etika, deontologiya, utilitarizm, axloqiy relativizm kabi asosiy etik konsepsiyalar muhokama qilinadi hamda ularning zamonaviy jamiyatdagi tatbiqi ilmiy asoslangan holda tahlil qilinadi. Astract: This article examines the theoretical foundations of ethics, its philosophical directions, and its interactions with social institutions. Ethics is one of the main branches of human thought, studying moral norms, value systems, and the process of ethical decision-making. The article discusses fundamental ethical concepts such as normative and descriptive ethics, deontology, utilitarianism, and moral relativism, analyzing their application in modern society based on scientific evaluation. Аннотация. Данная статья анализирует теоретические основы этики, её философские направления и взаимодействие с социальными институтами. Этика является одной из фундаментальных областей человеческой мысли, изучая моральные нормы, систему ценностей и процесс принятия этических решений. В статье рассматриваются основные этические концепции, такие как нормативная и дескриптивная этика, деонтология, утилитаризм и моральный релятивизм, а также их применение в современном обществе на основе научного анализа.