(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Vazifasi bo‘yicha konchilik korxonalarining elektr energiyasi nazorati va hisobining avtomatlashtirilgan tizimlari tijorat va texnik asosida hisobga olish tizimlariga bo‘linadi. Tijorat asosida hisobga olish tizimi deb, iste’mol qilingan elektr energiyaga to‘lovni amalga oshirish uchun foydalaniladigan hamda energiyani hisobga olish tizimiga aytiladi (mos ravishda tijorat asosida hisobga olish tizimi uchun ishlatiladigan asboblar tijorat hisobga olish asboblari deyiladi). Texnik yoki nazorat qilish orqali hisobga olish tizimi deb, korxona ichida uning bo‘limlari va obyektlarida texnologik jarayonlarini nazorat qilish uchun hisobga olishga aytiladi. Texnik asosidagi hisobga olish tizimi tijorat tizimining asosini tashkil etadi.