(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya : Maqola Xorazm me’moriy yodgorliklari nomlarini lingvokulturologik tahlil qilishga bag’ishlangan. Tadqiqot mintaqaning me’moriy ob’ektlari nomlarining madaniy kodlari, semantik tuzilishi va ramziy ma’nosini aniqlashga qaratilgan. Onomastika, semantik tahlil va madaniy sharhlash usullari qo’llaniladi. Material sifatida Ichan-kala, kalta-Minor, Muhammad Amin-xon madrasasi, Paxlavan Mahmud maqbarasi va boshqalar kabi yodgorliklar ko’rib chiqilgan. Annotation : The article is devoted to the linguistic and cultural analysis of the names of architectural monuments of Khorezm. The research is aimed at identifying cultural codes, semantic structure and symbolic meaning of the names of architectural objects in the region. Methods of onomastics, semantic analysis and cultural commentary are used. Such monuments as Ichan-Kala, Kalta Minor, Muhammad Amin Khan madrasah, Pahlavan Mahmud mausoleum, etc. are considered as material. Аннотация: Статья посвящена лингвокультурологическому анализу наименований архитектурных памятников Хорезма. Исследование направлено на выявление культурных кодов, семантической структуры и символического значения названий архитектурных объектов региона. Используются методы ономастики, семантического анализа и культурного комментария. В качестве материала рассмотрены такие памятники, как Ичан-Кала, Калта-Минар, медресе Мухаммад Амин-хана, мавзолей Пахлаван Махмуда и др.