(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA. Ushbu ilmiy maqolada radiaktiv nurlarning inson organizmiga turli darajada ta’siri, nurlanish oqibatida kelib chiqadigan patologik jarayonlar va kasalliklar, shuningdek, ulardan himoyalanish usullari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Tadqiqotlar asosida aniqlangan radiatsiyaning hujayra darajasidagi ta’siri, shuningdek, nurlanishning organ va tizimlarga ko’rsatadigan ta’siri tahlil qilingan. Maqola tibbiyot sohasidagi mutaxassislar, radiatsiya bilan aloqador kasblar vakillari va mazkur mavzu bilan qiziquvchilar uchun muhim kerakli manbalardan hisoblanadi. АННОТАЦИЯ. В данной научной статье представлена ​​информация о разнообразном воздействии радиоактивных лучей на организм человека, патологических процессах и заболеваниях, вызванных радиацией, а также методах защиты от них. На основании проведенных исследований проанализировано воздействие радиации на клеточном уровне, а также воздействие радиации на органы и системы. Статья является важным и необходимым источником информации для медицинских работников, специалистов, связанных с радиацией, и всех, кто интересуется этой темой. ANNOTATION. This scientific article provides information on the various effects of radioactive rays on the human body, pathological processes and diseases caused by radiation, as well as methods of protection against them. The effects of radiation at the cellular level, determined on the basis of research, as well as the effects of radiation on organs and systems, are analyzed. The article is an important and necessary resource for specialists in the field of medicine, representatives of professions related to radiation, and those interested in this topic.