(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Abdurauf Fitratning jadid matbuoti orqali millatni uyg‘otish yo‘lida amalga oshirgan sa’y-harakatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Fitratning maqolalari, asarlari va u tahrir qilgan gazeta va jurnallar orqali milliy ongni rivojlantirish, ta’limni modernizatsiya qilish hamda ijtimoiy adolatni targ‘ib qilishga qaratilgan g‘oyalari tahlil qilinadi. Maqolada Fitratning jadid matbuotidagi faoliyati uning millatni ma’rifatparvarlik va taraqqiyot yo‘liga chorlashdagi asosiy omillardan biri sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, maqola Fitratning matbuot vositasida milliy o‘zlikni anglashni kuchaytirish, o‘zbek tili va madaniyatini targ‘ib qilishdagi xizmatlarini yoritadi. Аннотация: Данная статья посвящена изучению усилий Абдурауфа Фитрата по пробуждению нации посредством новой прессы. Анализируются идеи Фитрата, направленные на развитие национального самосознания, модернизацию образования и продвижение социальной справедливости через его статьи, произведения, а также редактируемые им газеты и журналы. В статье подчеркивается деятельность Фитрата в современной прессе как один из главных факторов призыва им нации на путь просвещения и прогресса. В статье также подчеркивается вклад Фитрата в укрепление национальной идентичности и продвижение узбекского языка и культуры через прессу. Abstract: This article is devoted to the study of Abdurauf Fitrat’s efforts to awaken the nation through the new press. It analyzes Fitrat’s ideas aimed at developing national consciousness, modernizing education, and promoting social justice through his articles, writings, and the newspapers and magazines he edited. The article highlights Fitrat’s activities in the modern press as one of the main factors in his calling the nation to the path of enlightenment and progress. The article also highlights Fitrat’s contribution to strengthening national identity and promoting the Uzbek language and culture through the press.