(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada rentgen radiografik (RTG) va kompyuter tomografik (KT) tasvirlarida o‘lchov natijalarida paydo bo‘ladigan shovqin turlari, ularning fizik va statistik xususiyatlari, shuningdek, signal-to-noise ratio (SNR) va contrast-to-noise ratio (CNR) mezonlari yordamida bu shovqinni aniqlash usullari tahlil qilinadi. Spatial domenda median, Gaussian, bilateral filtrlar, chastota domenida Butterworth va wavelet yondashuvlari hamda KTda iterativ rekonstruksiya (MBIR, OSEM) algoritmlari asosida shovqinni kamaytirish metodlari mukammal o‘rganilib, laboratoriya va klinik sinov natijalari bilan taqqoslanadi. Tadqiqotdan olingan ma’lumotlar RTG va KT tasvir sifatini yaqqol oshirish hamda bemor dozasini minimallashtirish imkonini beradi.