(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: O’zbek tilida badiiy tasvir vositalari katta ahamiyat kasb etadi. Maqolada badiiy tasvir vositalarining, ayniqsa, o‘xshatish, sifatlashning o‘zbek tilida tahlili xususisida so‘z boradi. O’xshatish va sifatlash badiiy adabiyotda muhim rol o‘ynaydigan usullar bo‘lib, ular orqali mualliflar o‘z fikrlarini yanada jonli va tasviriy tarzda ifodalash imkoniyatiga ega bo‘lishadi. Tadqiqot davomida ushbu vositalarning lingvistik xususiyatlari, ularning maqsadi, amaliy ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, badiiy asarlarda foydalanilgan o‘xshatish va sifatlash misollari orqali ularning estetik jihatlari ham ko‘rib chiqiladi. Natijada, ushbu tadqiqot o‘zbek tilidagi badiiy tasvir vositalarini yanada yaxshiroq tushunishga yordam beradi hamda adabiyotning estetik kuchini oshirishga xizmat qiladi. Abstract: In Uzbek literature, artistic imagery plays a significant role. This article discusses the analysis of artistic imagery tools, particularly simile and metaphor, in the Uzbek language. Simile and metaphor are methods that play an important role in literary works, allowing authors to express their thoughts in a more vivid and descriptive manner. Throughout this research, the linguistic characteristics of these tools will be deeply analyzed. Additionally, examples of similes and metaphors used in literary works will be examined to explore their aesthetic aspects as well. As a result, this research will help to better understand the artistic imagery tools in the Uzbek language and contribute to enhancing the aesthetic power of literature. Аннотация: В узбекском языке художественные средства изображения имеют большое значение. В статье рассматривается анализ художественных средств изображения, особенно сравнений и качеств, в узбекском языке. Сравнения и качества — это методы, играющие важную роль в художественной литературе, благодаря которым авторы могут более живо и образно выражать свои мысли. В ходе исследования будут глубоко проанализированы лингвистические особенности этих средств. Также будут рассмотрены эстетические аспекты через примеры сравнений и качеств, использованных в художественных произведениях. В результате данное исследование поможет лучше понять художественные средства изображения в узбекском языке и будет способствовать повышению эстетической силы литературы.