(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada so’nggi yillarda anesteziologiya texnologik va dinamik ravishda rivojlanayotgan tibbiyot mutaxassisliklaridan biriga aylandi. Uning zamonaviy imkoniyatlari katta. Kompyuter monitoringi, biotibbiy jarayonlarni matematik modellashtirish, avtomatik va ba’zi fiziologik jarayonlarni yarim avtomatik boshqarish tizimlar kabi tibbiy muhandislik tizimlari yaratilgan va allaqachon klinik amaliyotda qo’llanilmoqda.Аnesteziyalogiyaning barcha bo‘limlarida ishlatiluvchi asosiy va yordamchi asboblardan tortib, NNA apparatlari, laringoskop intubatsion trubkalar, kosmetik, zamonaviy oksigenator apparatlari (Sipap, Dragor, Acoma) jumladan zamonaviy narkoz apparati (Faza 5, fabius) defibrillyator, maskalar (esmarx , konturli) yoritilgan. Bundan tashqari narkoz nafas apparaturasini ishlashga tayyorlash, gazlar (kislorod, azot (1)oksidi) bilan ishlash, operatsion-anesteziologik xavf darajasini aniqlash, mahalliy va umumiy og‘riqsizlantirish asoratlarini oldini olish, klinik belgilarga asoslangan xolda "klinik o‘lim" holatining diagnostikasi, EKG maʼlumotlariga asoslangan xolda yurak to‘xtashi turlarini aniqlash, yurakni medikamentoz stimulyatsiya qilish, kasalxonagacha va kasalxonada o‘pka-yurak va miya reanimatsiyasini o‘tkazish, defibrillyatsiyani amaliyotini o‘tkazish, traxeyani intubatsiya qilish, infuzion-transfuzion davo o‘tkazish, nazofaringeal kateter va niqoblar orqali kislorod terapiyalari o‘tkazish, aspiratsiyani oldini olish hamda juda ko‘plab nazariy amaliy bilim va ko‘nikmalar haqida malumotlar berilgan.