(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Oqsil tabiatli peptidlar va gormonlar organizmning normal ishlashini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Ular bir-biriga o’xshash tarzda, ammo turlicha mexanizmlar orqali organizmni turli tashqi va ichki o’zgarishlarga moslashtiradi. Ular orqali tanamizning normal ishlashini, o’sishini, rivojlanishini, va umumiy sog’ligini saqlash mumkin. Oqsil tabiatli peptidlar va gormonlar organizmda juda muhim rol o’ynaydi. Ularning asosiy vazifalari turli fiziologik jarayonlarni boshqarish va muvozanatni saqlashdir. Peptid gormonlar, insulin, glukagon va qondagi shakar darajasini boshqaradi va metabolik jarayonlarni tartibga soladi. Insulin qonda shakar miqdorini kamaytirsa, glukagon uni ko’paytiradi. Immun tizimi funksiyalarni regulyatsiya qiladi va organizmni infeksiyalarga qarshi himoya qiladi.