(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Аннотатсия: Ушбу мақолада Имом Абу Мансур ал-Мотуридийнинг ақидавий таълимоти ва унинг замонавий ақидавий муаммоларни ҳал этишдаги аҳамияти таҳлил қилинган. Мақолада Мотуридийнинг ақл ва нақл уйғунлигига асосланган мўътадил ёндашуви, ботил оқимларга қарши илмий кураши ҳамда унинг таълимотининг бугунги замонавий муаммолар – мутаассиблик, динни нотўғри талқин қилиш, диний бағрикенглик етишмаслиги каби масалаларга қандай ечим таклиф қилиши баён этилган. Шунингдек, Имом Мотуридийнинг асосий асарлари ва уларнинг аҳамияти ҳақида маълумот берилган. Мақола мусулмон жамиятида мўътадиллик ва илмий ёндашувни тиклаш зарурлигини таъкидлайди. Abstract: This article analyzes the theological doctrine of Imam Abu Mansur al-Maturidi and its relevance in addressing contemporary theological challenges. It explores how al-Maturidi’s balanced approach—based on the harmony of reason and revelation—offers intellectual tools to confront modern issues such as extremism, misinterpretation of religion, and lack of tolerance. The study highlights the importance of his major works, especially Kitab at-Tawhid, and emphasizes the enduring value of Maturidi thought in preserving the moderate and scholarly tradition of Islam. Ultimately, the paper advocates for the revival of rational and balanced approaches in Muslim communities today.