(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada varfarinning tromboz terapiyasidagi ikki asosiy ta’siri – antikoagulyant va fibrinolitik mexanizmlar batafsil tahlil qilinib, bu ikki mexanizmning bir-biri bilan sinergik bog‘liqligi o‘rganilgan. Varfarin terapiyasi qon ivish tizimiga ta’sir qilish orqali yangi tromblar shakllanishini kamaytiribgina qolmay, balki mavjud tromblarni eritish uchun organizmning o‘z fibrinoliz imkoniyatlarini ham oshirishi aniqlandi. Maqolada so‘nggi yillarda chop etilgan ingliz va rus tilidagi klinik tadqiqotlar, metaanalizlar va eksperimental ishlarning natijalari ko‘rib chiqilgan hamda ularning xulosalari sintezlangan holda taqdim etilgan. Varfarin qabul qilayotgan bemorlarda tromblarning rezorbtsiyasi tezlashuvi hamda tromboembolik asoratlarning kamayishi, shuningdek, davolash vaqtida yuzaga keladigan qon ketish xavflari keng muhokama qilindi. Bundan tashqari, varfarin va yangi avlod antikoagulyant preparatlar (NOAC) ta’siri taqqoslab o‘rganildi hamda kelajakdagi klinik qo‘llash istiqbollari baholandi.