(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XX asr boshlarida o‘zbek milliy uyg‘onish harakatining yetuk vakillaridan biri – tarixchi, sharqshunos va jadid ma’rifatparvar Musojon Saidjonovning Samarqanddagi ilmiy faoliyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda uning tarixiy yodgorliklarni ilmiy asosda o‘rganishdagi roli, arxeologik ekspeditsiyalardagi ishtiroki, me’moriy obidalarni saqlash va targ‘ib qilish yo‘lidagi xizmatlari, xalqaro ilmiy anjumanlardagi faoliyati, maktab-ta’lim tizimidagi islohotchi sifatidagi roli, shuningdek, sovetlar davridagi siyosiy qatag‘onlar davrida boshidan kechirgan fojeali taqdiri haqida ham ma’lumotlar beriladi. Maqola tarixshunoslik, arxeologiya va madaniy merosni saqlash sohasidagi ilmiy tadqiqotlar uchun muhim manba hisoblanadi. Annotation. This article explores the scientific and cultural contributions of Musojon Saidjonov, one of the key figures of the Uzbek national awakening and Jadidism, particularly focusing on his work in Samarkand during the early 20th century. It provides detailed analysis of his archaeological investigations, his efforts in the preservation and documentation of Timurid-era architectural monuments, his initiatives in cultural and educational reforms, and his participation in international scientific congresses. The article also critically examines the tragic political repression he faced under Soviet rule and its impact on the scholarly community. The study is a valuable contribution to Central Asian historiography and heritage studies.