(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ionlashtiruvchi nurlanish (IR) Yer biosferasining shakllanishi va rivojlanishida muhim rol o‘ynagan. Tirik materiyaning kelib chiqishi va evolyutsiyasi jarayonida IRning ta’siri beqiyos ahamiyatga ega bo‘lgan. XIX–XX asrlarning oxiriga kelib, fizika va kimyo fanlarining jadal rivojlanishi natijasida IR turlarining asosiy xususiyatlari aniqlanib, ularning materiya bilan o‘zaro ta’sir mexanizmlari chuqur o‘rganildi.