(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Аннотация: В статье рассматриваются особенности методики преподавания пунктуации в старших классах общеобразовательной школы. Автор акцентирует внимание на значении пунктуационной грамотности как важного компонента языковой компетенции учащихся. Анализируются эффективные приёмы и средства обучения пунктуации, включая коммуникативно-деятельностный подход, интеграцию с анализом текста и использование заданий творческого характера. Особое внимание уделяется трудностям, с которыми сталкиваются старшеклассники при усвоении правил пунктуации, а также предлагаются пути их преодоления. Статья будет полезна учителям русского языка, методистам и исследователям в области лингводидактики. Annotatsiya: Maqolada yuqori sinf o‘quvchilariga tinish belgilarini o‘rgatish metodikasi yoritilgan. Muallif tinish belgilarini to‘g‘ri qo‘llay olish savodxonligini o‘quvchilarning til kompetensiyasining muhim tarkibiy qismi sifatida ta’kidlaydi. Tinish belgilarini o‘rgatishda samarali metod va vositalar – kommunikativ va faoliyatga yo‘naltirilgan yondashuv, matn tahlili bilan integratsiya, ijodiy topshiriqlardan foydalanish tahlil qilinadi. Yuqori sinf o‘quvchilari tinish belgilari qoidasini o‘zlashtirishda duch keladigan qiyinchiliklarga alohida e’tibor qaratilib, ularni bartaraf etish yo‘llari taklif etiladi. Maqola rus tili o‘qituvchilari, metodistlar va lingvodidaktika sohasidagi tadqiqotchilar uchun foydali bo‘ladi. Abstract: The article explores the methodology of teaching punctuation in high school classes. The author emphasizes the importance of punctuation literacy as a key component of students’ language competence. The paper analyzes effective methods and tools for teaching punctuation, including the communicative and activity-based approach, integration with text analysis, and the use of creative assignments. Special attention is given to the challenges high school students face in mastering punctuation rules, as well as strategies for overcoming them. This article will be useful for Russian language teachers, methodologists, and researchers in the field of language didactics.