(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyatining shevaviy nutqiga ega bo‘lgan kishilarda ingliz tilidagi ayrim fonemalarning talaffuz qilinishidagi artikulyatsion xususiyatlar tahlil qilingan. Tadqiqotda ayniqsa ingliz tilida Qashqadaryo shevasida mavjud bo‘lmagan yoki farqli talaffuz qilinadigan tovushlar – /θ/, /ð/, /w/, /v/, /æ/ kabi fonemalar alohida o‘rganildi. Ona tilining fonologik tizimi ta’sirida yuzaga keladigan fonemik interferensiya holatlari misollar orqali ko‘rsatildi. Maqola fonetik o‘zlashtirish jarayonini chuqur tahlil qilish va o‘rganuvchilarning talaffuzdagi muammolarini aniqlash orqali, ingliz tilini samarali o‘rganish uchun uslubiy tavsiyalar beradi. Аннотация: В данной статье представлен артикуляционный анализ отдельных фонем английского языка в произношении носителей Кашкадарьинского диалекта (Узбекистан). Исследование сосредоточено на фонемах, которые отсутствуют или значительно отличаются в данном диалекте, таких как /θ/, /ð/, /w/, /v/ и /æ/. Рассматривается влияние родной фонологической системы на английское произношение, с акцентом на типичные случаи фонемной интерференции. На основе конкретных примеров показано, как диалектные особенности могут затруднять овладение произношением второго языка. Полученные результаты направлены на совершенствование методики преподавания английского произношения с учетом региональных особенностей речи учащихся. Annotation: This article presents an articulatory analysis of selected English phonemes as pronounced by speakers of the Qashqadaryo dialect in Uzbekistan. The study focuses on phonemes that are either absent or significantly different in the Qashqadaryo dialect, such as /θ/, /ð/, /w/, /v/, and /æ/. The paper examines the influence of the native phonological system on English pronunciation, highlighting common cases of phonemic interference. Through specific examples, it demonstrates how dialectal features affect second language acquisition. The findings aim to contribute to the improvement of English pronunciation teaching by offering methodological recommendations for learners influenced by regional speech patterns.