(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola O‘zbekiston hududidagi ilk o‘troq dehqonchilik manzilgohlarining shakllanishi va ularning Markaziy Osiyo bo‘ylab tarqalish yo‘nalishlarini arxeologik va tarixiy dalillar asosida o‘rganadi. Sopolli madaniyati, Sarazm manzilgohi, Jarqo‘ton va Xorazmdagi dehqonchilik manzilgohlari misolida sug‘orma dehqonchilikning paydo bo‘lishi va rivojlanishi tahlil qilinadi. Tadqiqotda Yahyo G‘ulomov, Ahmadali Asqarov, Vadim Masson va so‘nggi arxeologik hisobotlarning ma’lumotlari tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, sug‘orish tizimlari, iqtisodiy tuzilmalar va savdo aloqalari dehqonchilikning O‘zbekistonning janubiy, shimoliy va g‘arbiy hududlariga tarqalishida muhim rol o‘ynagan.Ushbu maqolada O‘zbekistonning qadimiy dehqonchilik madaniyatining jahon sivilizatsiyasidagi o‘rnini ta’kidlaydi va keyingi tadqiqotlar uchun yangi yo‘nalishlarni taklif qiladi.