(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalari bitiruvchilarini ishga taqsimlash va ularning bandligini ta’minlash jarayonida blokcheyn texnologiyalarini qo‘llash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Bitiruvchilarning ma’lumotlarini saqlash, ularni ish beruvchilarga ishonchli va shaffof tarzda yetkazish, soxta diplomlar muammosini oldini olish va ishga joylashish jarayonining tezkorligini oshirishda blokcheynning afzalliklari ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, mavjud axborot tizimlarining kamchiliklari tahlil qilinib, blokcheynga asoslangan zamonaviy yechimlar taklif etiladi. Maqolada bitiruvchilar, oliy ta’lim muassasalari va ish beruvchilar o‘rtasidagi axborot almashinuvi samaradorligini oshirishga qaratilgan blokcheyn asosidagi model konsepsiyasi ishlab chiqiladi. Abstract. This article analyzes the possibilities of applying blockchain technologies in the process of assigning graduates of higher education institutions to work and ensuring their employment. The benefits of blockchain in storing graduate data, delivering it to employers in a reliable and transparent manner, preventing the problem of fake diplomas and increasing the speed of the employment process will be demonstrated. Also, shortcomings of existing information systems are analyzed and modern solutions based on blockchain are proposed. The article develops a blockchain-based model concept aimed at increasing the efficiency of information exchange between graduates, higher education institutions and employers. Абстрактный. В данной статье анализируются возможности применения блокчейн-технологий в процессе трудоустройства выпускников высших учебных заведений и обеспечения их трудоустройства. Будут продемонстрированы преимущества блокчейна в хранении данных о выпускниках, их надежной и прозрачной доставке работодателям, предотвращении проблемы поддельных дипломов и повышении скорости процесса трудоустройства. Также анализируются недостатки существующих информационных систем и предлагаются современные решения на базе блокчейна. В статье развивается концепция модели на основе блокчейна, направленная на повышение эффективности обмена информацией между выпускниками, высшими учебными заведениями и работодателями.