(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada matematik modellashtirish, simulyatsiya va kompyuter dasturlari yordamida modellashtirishning ahamiyati va asosiy usullari tahlil qilinadi. Matematik modellashtirish real dunyo jarayonlarini soddalashtirilgan matematik ifoda orqali o‘rganishga imkon beradi. Simulyatsiya esa murakkab tizimlarning vaqt bo‘yicha o‘zgarishini kompyuter dasturlari yordamida taqlid qilish usulidir. Zamonaviy kompyuter texnologiyalari modellashtirish jarayonini samarali va aniq bajarishga yordam beradi. Maqolada turli sohalarda – iqtisodiyot, muhandislik, ekologiya va ta’limda modellashtirishning qo‘llanilishi ko‘rsatib o‘tiladi hamda amaliy misollar bilan yoritiladi.