(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston jadidlarining milliy uyg‘onishdagi o‘rni va roli yoritiladi. Jadidlar harakati o‘zbek xalqining madaniy, ma’rifiy va siyosiy hayotida muhim burilish nuqtasi bo‘lib, ular ta’lim, adabiyot, va ijtimoiy sohalarda yangicha qarashlarni ilgari surish orqali milliy o‘zlikni tiklashga xizmat qilgan. Maqolada jadidlar faoliyati, ularning asosiy g‘oyalari va o‘zbek jamiyatining rivojlanishidagi ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, jadidlik harakatining bugungi kunda ham dolzarbligi va o‘zbek milliy ruhiyatiga qo‘shgan hissasi haqida fikrlar keltiriladi. Abstract. This article examines the place and role of the Jadids of Uzbekistan in the national revival. The Jadid movement was an important turning point in the cultural, educational and political life of the Uzbek people, and served to restore national identity by promoting new views in education, literature and social spheres. The article analyzes the activities of the Jadids, their main ideas and their impact on the development of Uzbek society. It also discusses the relevance of the Jadid movement today and its contribution to the Uzbek national spirit.