(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasida byudjet mablagʻlaridan maqsadli va samarali foydalanishning hozirgi holati, muammolari va takomillashtirish yoʻllari tadqiq qilinadi. Asosiy eʼtibor byudjet jarayonlarining shaffofligi, samaradorligi va natijaga taʼsirini oshirishga qaratilgan boʻlib, bunda xalqaro tajribalar va zamonaviy moliyaviy boshqaruv usullaridan foydalanilgan. Tadqiqotning metodologik asosini solishtirma tahlil, statistik maʼlumotlarni baholash va ekspert suhbatlari tashkil etadi. Maqolada Oʻzbekiston Moliya vazirligining rasmiy hisobotlari, Jahon banki va OECD tavsiyalari, shuningdek, Shvetsiya, Singapur va Janubiy Koreya kabi mamlakatlarning byudjet boshqaruv tizimlari tajribasi tahlil qilingan. Annotation. This article examines the current state, challenges, and improvement strategies for targeted and efficient use of budget funds in the Republic of Uzbekistan. The study focuses on enhancing transparency, efficiency, and outcome-oriented budget processes by incorporating international best practices and modern financial management tools. The methodological framework includes comparative analysis, statistical evaluation, and expert interviews. The research draws on official reports from the Ministry of Finance of Uzbekistan, recommendations from the World Bank and OECD, as well as case studies from Sweden, Singapore, and South Korea. Аннотация. В данной статье исследуются современное состояние, проблемы и пути совершенствования целевого и эффективного использования бюджетных средств в Республике Узбекистан. Основное внимание уделяется повышению прозрачности, эффективности и результативности бюджетных процессов с учетом международного опыта и современных методов финансового управления. Методологическую основу исследования составляют сравнительный анализ, статистическая оценка данных и экспертные интервью. В работе проанализированы официальные отчеты Министерства финансов Узбекистана, рекомендации Всемирного банка и ОЭСР, а также опыт бюджетного управления таких стран, как Швеция, Сингапур и Южная Корея.