(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Til – insoniyatning eng muhim muloqot vositasi bo‘lib, unda nafaqat so‘zlarning leksik ma’nolari, balki ularning kontekstga, madaniyatga, ijtimoiy vaziyatga bog‘liq pragmatik ma’nolari ham katta ahamiyatga ega. Pragmatik muvaffaqiyatsizliklar til o‘rganishda va ikki yoki undan ortiq madaniyat vakillari o‘rtasidagi muloqotda ko‘p uchraydigan hodisa bo‘lib, bu holat o‘zaro tushunmovchiliklarga olib keladi. Ayniqsa, o‘zbek va ingliz tillari o‘rtasidagi pragmatik farqlar tufayli so‘zlashuvchilarda ko‘plab tushunmovchiliklar yuzaga keladi. Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tilida so‘zlashuvchilar o‘rtasidagi pragmatik muvaffaqiyatsizliklarning sabablari, shakllari va ularni bartaraf etish yo‘llari haqida ma’lumotlar berilgan. Аннотация: Язык является важнейшим средством общения человечества, в котором большое значение имеют не только лексические значения слов, но и их прагматические значения в зависимости от контекста, культуры и социальной ситуации. Прагматические неудачи являются распространенным явлением при изучении языка и в общении между представителями двух и более культур, что приводит к взаимному непониманию. В частности, из-за прагматических различий между узбекским и английским языками возникает много недоразумений между говорящими. В данной статье представлена ​​информация о причинах, формах и способах устранения прагматических неудач между говорящими на узбекском и английском языках. Abstract: Language is the most important means of communication of mankind, in which not only the lexical meanings of words, but also their pragmatic meanings depending on the context, culture, and social situation are of great importance. Pragmatic failures are a common phenomenon in language learning and in communication between representatives of two or more cultures, which leads to mutual misunderstandings. In particular, due to the pragmatic differences between Uzbek and English, many misunderstandings arise between speakers. This article provides information on the causes, forms, and ways to eliminate pragmatic failures between Uzbek and English speakers.