(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqolada zamonaviy media makonida mentallik kategoriyasining shakllanishi, o‘zgarishi va ijtimoiy ongga ta’siri tahlil qilinadi. Globalizatsiya va raqamli kommunikatsiya sharoitida mentallik tushunchasining o‘ziga xos jihatlari, ayniqsa ommaviy axborot vositalari orqali tarqatilayotgan axborotlar orqali qanday tarzda o‘zgarayotgani ko‘rib chiqiladi. Maqolada shuningdek, milliy identitet, an’anaviy qadriyatlar va zamonaviy media diskurslari o‘rtasidagi o‘zaro aloqalar yoritiladi. Media orqali shakllanayotgan ijtimoiy ong va tafakkur o‘zgarishlarining tahlili orqali, mentallikni axborot makonida aks ettirishning ijtimoiy-psixologik jihatlari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari mediamakonda milliy o‘zlik va ijtimoiy qadriyatlarning uyg‘unligini saqlab qolish zaruratini asoslaydi. Absract: This article analyzes the formation, change and impact of the category of mentality in the modern media space. In the context of globalization and digital communication, the specific aspects of the concept of mentality are examined, especially how it is changing through information disseminated through the media. The article also highlights the interrelationships between national identity, traditional values ​​and modern media discourses. Through the analysis of changes in social consciousness and thinking formed through the media, the socio-psychological aspects of reflecting mentality in the information space are substantiated. The results of the study substantiate the need to maintain the harmony of national identity and social values ​​in the media space.