(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: To’satdan bolalar o’limi sindromi (SIDS) — bu 1 yoshgacha bo‘lgan chaqaloqlarda uyqu vaqtida yuzaga keladigan, oldindan ogohlantiruvchi belgilarisiz sodir bo‘ladigan kutilmagan o‘lim holatidir. Ushbu maqolada SIDSning tarixiy rivojlanishi, epidemiologiyasi, sabablari, tashxisi va profilaktikasi batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, SIDS bilan bog‘liq ijtimoiy va psixologik muammolar, zamonaviy tadqiqotlar va xavfsiz uyqu muhitini yaratish bo‘yicha tavsiyalar keltirilgan. Maqola tibbiyot sohasi mutaxassislari, ota-onalar va keng jamoatchilik uchun foydali bo‘lib, SIDS muammosini yaxshiroq tushunishga xizmat qiladi. ABSTRACT: Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) is an unexpected and unexplained death of an infant under one year of age, typically occurring during sleep without prior warning signs. This article provides a comprehensive analysis of the historical development, epidemiology, causes, diagnosis, and prevention of SIDS. It also discusses the social and psychological impact of SIDS, recent research advances, and recommendations for creating a safe sleeping environment. The article is intended to be useful for healthcare professionals, parents, and the general public to enhance understanding of this critical issue. АННОТАЦИЯ: Синдром внезапной детской смерти (СВДС) — это внезапная и неожиданная смерть ребенка в возрасте до одного года, происходящая во время сна без предварительных симптомов. В статье подробно рассматриваются историческое развитие, эпидемиология, причины, диагностика и профилактика СВДС. Также обсуждаются социальные и психологические проблемы, связанные с синдромом, современные исследования и рекомендации по созданию безопасной среды для сна. Статья будет полезна специалистам в области медицины, родителям и широкой общественности для лучшего понимания проблемы СВДС.