(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada tuberkulyoz kasalligining epidemiologiyasi, uning global va mintaqaviy tarqalishi, asosiy xavf omillari, shuningdek, profilaktika choralarining samaradorligi batafsil tahlil qilinadi. Tuberkulyoz — jahon sog‘liqni saqlash uchun muhim muammo bo‘lib, ayniqsa rivojlanayotgan mamlakatlarda keng tarqalgan. Maqolada BCG vaksinasi, profilaktik kimyoviy davolash, ijtimoiy-iqtisodiy omillar va zamonaviy texnologiyalar asosida TB profilaktikasining ko‘p qirrali yondashuvi ko‘rib chiqiladi. Ushbu ma’lumotlar tuberkulyoz bilan kurashda samarali strategiyalarni ishlab chiqish uchun asos bo‘ladi. ANNOTATION: This article provides a comprehensive analysis of tuberculosis (TB) epidemiology, including its global and regional distribution, major risk factors, and the effectiveness of preventive measures. TB remains a significant public health challenge, especially in developing countries. The article discusses the Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vaccine, preventive chemoprophylaxis, socio-economic determinants, and modern technologies that constitute a multifaceted approach to TB prevention. The information presented serves as a foundation for developing effective strategies to combat tuberculosis. АННОТАТЦИЯ: В данной статье подробно рассматривается эпидемиология туберкулёза, его глобальное и региональное распространение, основные факторы риска, а также эффективность профилактических мероприятий. Туберкулёз остаётся важной проблемой здравоохранения, особенно в развивающихся странах. В статье анализируются вакцинa БЦЖ, профилактическое химиотерапевтическое лечение, социально-экономические факторы и современные технологии, составляющие комплексный подход к профилактике туберкулёза. Представленные данные служат основой для разработки эффективных стратегий борьбы с заболеванием.