(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Mazkur maqolada maktab o‘quvchilari orasida uchraydigan xavotir va qo‘rquv holatlarini aniqlash, ularning kelib chiqish sabablari, psixologik omillari hamda ularni bartaraf etish yo‘llari o‘rganildi. Tadqiqot Andijon viloyati Baliqchi tumani maktablarida o‘tkazildi. Maktab yoshidagi bolalar ruhiyatining shakllanishi, ularning ijtimoiy muhitga moslashuvi va ta’lim jarayonida yuzaga keladigan ichki psixologik bosimlar ularning ruhiy holatiga bevosita ta’sir qiladi. Ayniqsa, ota-onalar, o‘qituvchilar va tengdoshlar bilan bo‘lgan munosabatlar xavotir va qo‘rquvni kuchaytiruvchi muhim omillar sifatida qayd etiladi. Maqolada o‘tkazilgan so‘rovnoma va psixologik testlar natijasida aniqlangan asosiy xavotir manbalari tahlil qilinib, o‘quvchilarning psixologik salomatligini saqlash uchun amaliy tavsiyalar keltirildi. This article examines the identification of anxiety and fear among schoolchildren, their causes, psychological factors, and ways to eliminate them. The study was conducted in schools in the Balikchi district of Andijan region. The formation of the psyche of school-age children, their adaptation to the social environment, and internal psychological pressures arising in the educational process directly affect their mental state. In particular, relationships with parents, teachers, and peers are noted as important factors that increase anxiety and fear. The article analyzes the main sources of anxiety identified as a result of a questionnaire and psychological tests, and practical recommendations are made for maintaining the psychological health of students. В данной статье рассматривается выявление тревожности и страха у школьников, причины их возникновения, психологические факторы и пути их устранения. Исследование проводилось в школах Балыкчинского района Андижанской области. Формирование психики детей школьного возраста, их адаптация к социальной среде, внутренние психологические нагрузки, возникающие в образовательном процессе, напрямую влияют на их психическое состояние. В частности, отмечаются взаимоотношения с родителями, учителями, сверстниками как важные факторы, усиливающие тревожность и страх. В статье анализируются основные источники тревожности, выявленные в результате анкетирования и психологического тестирования, а также даются практические рекомендации по поддержанию психологического здоровья учащихся.