(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA. Ushbu tadqiqot bo’lajak o’qituvchilarning diagnostik kompetensiyalarini rivojlantirish uchun samarali metodikani ishlab chiqish va uning amaliy samaradorligini baholash maqsadida amalga oshirildi. Tadqiqotda eksperimental-pedagogik usul, so’rovnoma, kuzatish, test va statistik tahlil metodlaridan foydalanildi. Tajriba 2023-2024 o’quv yilida Toshkent davlat pedagogika universiteti va Samarqand davlat universiteti pedagogika fakultetlarida 120 nafar bo’lajak o’qituvchi ishtirokida o’tkazildi. Ishlab chiqilgan to’rt bosqichli metodika bo’lajak o’qituvchilarning diagnostik kompetensiyalarini sezilarli darajada oshirdi. Eksperimental guruh vakillari nazorat guruhiga nisbatan barcha ko’rsatkichlar bo’yicha yuqori natijalarni ko’rsatdi. Nazariy bilim 43%, amaliy ko’nikmalar 68% va umumiy kompetensiya darajasi 54% ga oshdi. Kompleks yondashuv asosida tuzilgan metodika bo’lajak o’qituvchilarning diagnostik kompetensiyalarini samarali rivojlantirishga xizmat qiladi va pedagogika ta’limi sifatini yaxshilash uchun keng qo’llanilishi mumkin.