(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada qadimiy Xitoy xalq tabobatining falsafiy asoslari, uning shakllanishida Konfutsiychilik, Daoizm va boshqa Sharqiy falsafiy oqimlarning ta’siri yoritilgan. Xitoy tabobati nafaqat davolash usullari, balki inson va tabiat o‘rtasidagi uyg‘unlikni saqlashga asoslangan yondashuv sifatida qaraladi. Maqolada muvozanat, energiya oqimi (qi), besh element nazariyasi, va an’anaviy davolash usullari (masalan, akupunktura, fitoterapiya) falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Аннотация. В статье рассматриваются философские основы древнекитайской народной медицины, влияние конфуцианства, даосизма и других восточных философских течений на ее формирование. Китайская медицина рассматривается не только как метод лечения, но и как подход, основанный на поддержании гармонии между человеком и природой. В статье анализируются баланс, поток энергии (ци), теория пяти стихий и традиционные методы лечения (например, иглоукалывание, фитотерапия) с философской точки зрения. Abstract. This article discusses the philosophical foundations of ancient Chinese folk medicine, the influence of Confucianism, Daoism and other Eastern philosophical movements on its formation. Chinese medicine is considered not only as a method of treatment, but also as an approach based on maintaining harmony between man and nature. The article analyzes balance, energy flow (qi), the theory of five elements, and traditional treatment methods (for example, acupuncture, herbal medicine) from a philosophical perspective.