(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada polidipsiya – haddan tashqari chanqoq va ko‘p suyuqlik iste’moli holatining sabablari, klinik ahamiyati va diagnostikasi haqida so‘z yuritiladi. Xususan, qandsiz diabet va psixogen polidipsiya o‘rtasidagi farqlar, ularni aniqlashda qo‘llaniladigan diagnostik usullar, xususan Karter-Robbins testi tahlil qilinadi. Shuningdek, shifokor tomonidan buyuriladigan asosiy laborator va instrumental tekshiruvlar haqida ma’lumot beriladi. Maqola keng jamoatchilik va tibbiyot mutaxassislari uchun foydali bo‘lishi mumkin. Аннотация. В статье рассматриваются причины, клиническое значение и диагностика полидипсии — состояния чрезмерной жажды и избыточного потребления жидкости. В частности, анализируются различия между несахарным диабетом и психогенной полидипсией, диагностические методы, используемые для их выявления, в частности тест Картера-Роббинса. Также приводится информация об основных лабораторных и инструментальных исследованиях, назначаемых врачом. Статья может быть полезна для широкой общественности и медицинских работников. + Abstract. This article discusses the causes, clinical significance and diagnosis of polydipsia - a condition of excessive thirst and excessive fluid intake. In particular, the differences between diabetes insipidus and psychogenic polydipsia, the diagnostic methods used to identify them, in particular the Carter-Robbins test, are analyzed. Information is also provided about the main laboratory and instrumental examinations prescribed by a doctor. The article may be useful for the general public and medical professionals.