(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Mazkur maqolada makkajo‘xorining erta pishish belgisining genetik irsiylanish xususiyatlari o‘rganilgan. Erta pishar navlar agronomik jihatdan dolzarb bo‘lib, ayniqsa suv tanqisligi va qisqa vegetatsiya davriga ega hududlarda hosildorlikni oshirishda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot davomida turli vegetatsiya davriga ega genotiplar juftlashtirilib, ularning o‘rtacha vegetatsiya muddati va irsiylanish koeffitsienti (h²) aniqlangan. Olingan natijalarga ko‘ra, ertapisharlik belgisi nisbatan yuqori darajada irsiylanadi (h² = 0.75 gacha) va bu seleksiya ishlari uchun istiqbolli yo‘nalish hisoblanadi. Maqolada shuningdek adabiyotlar tahlili asosida ushbu belgining murakkab genetik tabiati va seleksion ahamiyati yoritilgan.