(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada geran (Pelargonium graveolens) va aloe (Aloe vera) o‘simliklarining farmakologik, fito-kimyoviy va klinik ahamiyatga ega bo‘lgan biologik xususiyatlari tahlil qilindi. Ilmiy adabiyotlar tahliliga ko‘ra, geran efir moylari teri kasalliklarida, stressga qarshi va yallig‘lanishga qarshi vosita sifatida, aloe esa immunomodulyator, antioksidant hamda yara bitirishni tezlashtiruvchi preparat sifatida keng qo‘llanilmoqda. Shuningdek, makro-va mikroelementlar, flavonoidlar va polisaxaridlarning molekulyar ta’sir mexanizmlari yoritildi. Tadqiqotdan kelib chiqqan holda, geran va aloe birikmalari kombinatsiyasini xalq amaliy tibbiyotida rasmiy fitopreparatga aylantirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi. Aннотация. В статье проведён комплексный анализ фармакологических свойств герани душистой (Pelargonium graveolens) и алоэ вера (Aloe vera). На основе данных современных клинических и экспериментальных исследований показано, что эфирные масла герани проявляют выраженную противовоспалительную, анксиолитическую и дерматопротективную активность, тогда как алоэ характеризуется мощным антиоксидантным, иммуностимулирующим и ранозаживляющим действием. Представлены молекулярные механизмы действия флавоноидов, терпенов и ацеманнанов, а также перспективы разработки комбинированных фитопрепаратов. Abstract. The article reviews contemporary scientific data on the pharmacological, phytochemical and clinical significance of scented geranium (Pelargonium graveolens) and aloe vera (Aloe vera). Geranium essential oils exhibit pronounced anti-inflammatory, anxiolytic and dermatoprotective properties, whereas aloe polysaccharides act as potent antioxidants, immunomodulators and wound-healing agents. The molecular mechanisms underlying the activity of terpenoids, flavonoids and acemannan are discussed. Practical recommendations for formulating a combined herbal preparation based on geranium and aloe are proposed.