(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annoatsiya. Ushbu maqolada akromegaliya va gigantizm sindromlari, ularning etiologiyasi, patogenezi, klinik ko‘rinishlari, diagnostikasi va asoratlari haqida tibbiy-nazariy ma’lumotlar bayon etilgan. O‘sish gormonining (somatotropin) gipersekresiyasi tufayli yuzaga keladigan bu holatlar gipofiz adenomasi bilan bog‘liq bo‘lib, epifiz zonalari yopilmasidan ilgari gigantizm, undan keyin esa akromegaliya rivojlanadi. Maqolada shuningdek, kasallikning ichki organlarga ta’siri, nevrologik va endokrin asoratlar, metabolik buzilishlar, o‘sma bilan bog‘liq ko‘rish va gormonal muammolar haqida batafsil yoritilgan.