(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA. Bugungi kunda mobil qurilmalarning hayotimizdagi o‘rni tobora ortib bormoqda. Ushbu qurilmalar orqali bank operatsiyalaridan tortib, shaxsiy yozishmalargacha bo‘lgan turli nozik ma’lumotlar uzatiladi va saqlanadi. Shu sababli, mobil operatsion tizimlar (Android, iOS va boshqalar) xavfsizligi masalasi dolzarb mavzulardan biridir. Mazkur maqolada mobil OT xavfsizlik konsepsiyasi, asosiy tahdidlar, zaifliklar, ularni aniqlash va oldini olish bo‘yicha zamonaviy usullar tahlil qilingan. Shuningdek, foydalanuvchi ma’lumotlarini himoyalashda autentifikatsiya, shifrlash algoritmlari, tarmoq xavfsizligi, ilovalarga ruxsatnoma siyosati, mobil ilovalarning xavfsiz rivojlanishi kabi elementlarga e’tibor qaratilgan. Android va iOS tizimlarining xavfsizlik yondashuvlari o‘zaro solishtirilgan, ularning zaif va kuchli tomonlari taqqoslab tahlil qilingan. Jadval, grafik va real holatlar asosida berilgan tahlillar maqolani yanada boyitadi. Maqola so‘ngida foydalanuvchilarga va ishlab chiquvchilarga xavfsizlikni oshirish uchun amaliy tavsiyalar keltirilgan. Tadqiqot mobil OT xavfsizligini oshirishga ilmiy asoslangan yondashuvni taklif etadi. ANNOTATION. In the modern digital era, mobile devices have become an integral part of our lives, serving not only for communication but also for conducting financial transactions and storing sensitive personal information. As such, the security of mobile operating systems (such as Android and iOS) has emerged as a critical topic of concern. This paper provides an in-depth analysis of the security architecture of mobile operating systems, focusing on key vulnerabilities, potential threats, and the modern approaches to their mitigation. It discusses user data protection through methods such as biometric and multi-factor authentication, encryption algorithms, network security measures, application permission control, and secure mobile application development practices. The paper compares Android and iOS in terms of their security models, identifying strengths and weaknesses using tables and visual aids. Real-world examples and case studies add depth to the analysis. The article concludes with practical recommendations for both users and developers, offering a scientific and systematic perspective on strengthening mobile device security. АННОТАТСИЯ. Сегодня роль мобильных устройств в нашей жизни все больше возрастает. С помощью этих устройств передается и хранится различная конфиденциальная информация, от банковских транзакций до личной переписки. Поэтому вопрос безопасности мобильных операционных систем (Android, iOS и т. д.) является одним из актуальных. В данной статье анализируется понятие безопасности мобильных ОС, основные угрозы, уязвимости, современные методы их обнаружения и предотвращения. Также уделяется внимание таким элементам, как аутентификация, алгоритмы шифрования, сетевая безопасность, политики разрешений приложений и безопасная разработка мобильных приложений в защите пользовательских данных. Сравниваются подходы к безопасности систем Android и iOS, анализируются их слабые и сильные стороны. Анализ, основанный на таблицах, графиках и реальных ситуациях, еще больше обогащает статью. В конце статьи даются практические рекомендации для пользователей и разработчиков по повышению безопасности. В исследовании предлагается научно обоснованный подход к повышению безопасности мобильных ОС.