(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotation: This article explores the impact of task-based learning (TBL) on grammar acquisition in Uzbek EFL classrooms. It examines how TBL contributes to the development of grammatical competence by embedding grammar within communicative contexts. Drawing on cognitive and applied linguistic theories, the paper highlights the advantages of TBL in fostering learner autonomy, meaningful interaction, and long-term retention. Classroom observations and recent methodological developments suggest that task-based instruction can significantly enhance grammar learning outcomes for Uzbek learners. ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada O‘zbekistondagi ingliz tili chet tili sifatida (EFL) o‘rgatiladigan sinflarda topshiriq asosida o‘qitish (TBL) doirasida grammatikani o‘qitishni amalga oshirish bo‘yicha amaliy metodik tavsiyalar taqdim etiladi. O‘zbekistonda an’anaviy grammatika o‘qitish hali ham asosan shaklga yo‘naltirilgan bo‘lsa-da, topshiriqlardan foydalanish kontekstual va kommunikativ grammatika o‘zlashtirish imkoniyatlarini yaratadi. Nazariy modellarga va empirik tadqiqotlarga asoslangan holda, maqolada grammatikani topshiriqlar orqali rejalashtirish, yetkazish va baholash bo‘yicha bosqichma-bosqich strategiyalar keltiriladi. Asosiy tavsiyalar qatoriga topshiriqdan oldingi tayyorgarlik, topshiriqlar ketma-ketligi, qo‘llab-quvvatlash (scaffolding) usullari, shaklga yo‘naltirilgan yondashuvlar hamda topshiriqdan keyingi tahlil kiradi. Ushbu strategiyalar milliy o‘quv dasturi talablarini zamonaviy kommunikativ o‘qitish amaliyoti bilan uyg‘unlashtirishga yordam beradi. Аннотация: В данной статье рассматривается влияние обучения на основе заданий (TBL) на усвоение грамматики в классах английского как иностранного (EFL) в Узбекистане. Обсуждается, как TBL способствует развитию грамматической компетенции, внедряя грамматические структуры в контексте общения. Основываясь на когнитивных и прикладных лингвистических теориях, статья подчеркивает преимущества данного подхода, включая развитие самостоятельности учащихся, осмысленное взаимодействие и долговременное запоминание. Классные наблюдения и современные методические подходы подтверждают, что использование TBL значительно улучшает результаты в изучении грамматики у узбекских студентов.