(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston moliyaviy tizimida erkin valyuta siyosatiga bosqichma-bosqich o‘tish zarurati va uni samarali amalga oshirish yo‘llari yoritilgan. Kursning real talab va taklif asosida shakllanishi, elektron savdo maydonchalarini rivojlantirish, valyuta risklarini boshqaruvchi moliyaviy instrumentlar (hedging, forward, swap)ni joriy etish, shuningdek, aholining moliyaviy savodxonligini oshirish zarurligi ta’kidlangan. Shuningdek, huquqiy bazani takomillashtirish, sun’iy intellekt va blokcheyn texnologiyalarini valyuta siyosatiga integratsiya qilish orqali raqamli yondashuvning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Bu tavsiyalar xalqaro tajriba va mahalliy iqtisodiy shart-sharoitlarga tayangan holda ishlab chiqilgan. Аннотация. В статье рассматривается поэтапный переход Узбекистана к свободной валютной политике и предлагаются меры для её эффективной реализации. Основное внимание уделяется формированию курса на основе рыночного спроса и предложения, развитию электронных торговых площадок между банками, внедрению инструментов хеджирования валютных рисков, а также повышению финансовой грамотности населения. Подчеркивается важность обновления нормативно-правовой базы и внедрения цифровых технологий, таких как искусственный интеллект и блокчейн. Предложенные рекомендации основаны на международном опыте и экономических реалиях страны. Abstract. This article discusses the gradual transition of Uzbekistan toward a liberal foreign exchange policy and outlines effective strategies for its implementation. Key points include ensuring exchange rates are determined by real market demand and supply, strengthening interbank electronic trading platforms, introducing financial instruments to hedge currency risks, and enhancing public financial literacy. The importance of legal reforms and the integration of digital technologies such as AI and blockchain into the currency market are emphasized. The proposed recommendations are based on international best practices and the local economic context.