(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada O‘zbekiston valyuta bozorida amalga oshirilayotgan operatsiyalarni avtomatlashtirish va ularni monitoring qilish tizimini takomillashtirish zarurati yoritilgan. Valyuta operatsiyalarining tezligi, aniqligi va shaffofligini oshirish maqsadida axborot texnologiyalarini keng joriy etish masalalari tahlil qilingan. Shuningdek, ilg‘or xalqaro tajribalar asosida samarali monitoring mexanizmlarini joriy etish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Maqola yakunida O‘zbekistonda valyuta nazoratining raqamlashtirilgan va markazlashtirilgan tizimini shakllantirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Аннотация. В данной статье рассматривается необходимость автоматизации валютных операций и совершенствования системы их мониторинга в валютном рынке Узбекистана. Анализируются вопросы внедрения информационных технологий с целью повышения скорости, точности и прозрачности валютных операций. Также представлены предложения по внедрению эффективных механизмов мониторинга на основе передового международного опыта. В завершение даются рекомендации по формированию цифровой и централизованной системы валютного контроля в Узбекистане. Abstract. This article discusses the necessity of automating currency operations and improving the monitoring system in Uzbekistan’s foreign exchange market. It analyzes the implementation of information technologies to enhance the speed, accuracy, and transparency of currency transactions. The article also presents proposals for the introduction of effective monitoring mechanisms based on best international practices. In conclusion, it offers recommendations for the development of a digital and centralized currency.