(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada Xorazm viloyati Qo‘shko‘pir tumanida joylashgan Shixmashhad shaharchasining tarixiy-etnografik o‘rni yoritiladi. Xususan, XVI asrda Eronning Mashhad shahridan kelgan Said Mirmuhammad Aziz va Said Shafoat Azizlarning hayoti, diniy-ma’naviy faoliyati, ular qurdirgan maqbaralarning me’moriy xususiyatlari hamda “Imorat bobo” qabristoni bilan bog‘liq rivoyatlar asosida Shixmashhad toponimikasining shakllanishi tahlil qilinadi. Maqola tarixiy manbalar bilan bir qatorda og‘zaki xalq ijodini ham ilmiy tahlilga tortadi. Abstract. This article explores the historical and ethnographic significance of the settlement of Shixmashhad, located in the Qo‘shko‘pir district of the Khorezm region. It focuses on the arrival of Said Mirmuhammad Aziz and Said Shafoat Aziz from Mashhad (Iran) in the 16th century, their religious and spiritual contributions, the architectural features of their mausoleums, and legends associated with the “Imorat Bobo” cemetery. The study combines historical sources with oral folklore to present a comprehensive view of Shixmashhad’s development and cultural identity. Аннотация. В данной статье рассматривается историко-этнографическое значение поселения Шихмашхад, расположенного в Кошкупырском районе Хорезмской области. Особое внимание уделено жизни и духовной деятельности шейхов Саида Мирмухаммада Азиза и Саида Шафоата Азиза, прибывших из Мешхеда (Иран) в XVI веке, архитектурным особенностям их мавзолеев, а также легендам, связанным с кладбищем «Иморат бобо». Исследование сочетает исторические источники с устным народным творчеством для всестороннего освещения истории и культурной идентичности Шихмашхада