(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Dunyo miqyosida semizlik muammosi va uning oqibatida insonlar hamda sog‘liqni saqlash tizimiga tushayotgan yuk tobora ortib bormoqda. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, 2022-yilda dunyodagi katta yoshli aholining taxminan 16 foizi semiz deb topilgan. Bu statistik ma’lumot, ayniqsa, 1990-yildan beri semizlikning global tarqalishi kattalarda ikki baravar, o‘smirlarda esa to‘rt baravar oshganini hisobga olsak, tashvishli holat hisoblanadi. Shularni hisobga olgan holda bugungi kunda semizlikni davolash dolzarb masalaga aylanib qoldi. Bu yo‘nalishda konservativ davolash usullari, to‘g‘ri ovqatlanish va sport bilan shug‘ullanish foyda bermagan taqdirda, shu bilan bir qatorda bemorlarda qandli diabet 2-tip bilan kasallangan bo’lsa ularga xirurgik usulda ortiqcha vazndan xalos bo’lish operatsiyalarini qo’llash maqsadga muvofiq bo‘ladi. Hozirgi paytda bariatrik operatsiyalar ya’ni ortiqcha vazndan xalos bo‘lish operatsiyalarining ham bir necha usullari mavjud. Ular bemorning tana massasi, hamroh kasalliklarini inobatga olingan holda tanladi. Ushbu maqolada ortiqcha tana vaznining kelib chiqish sabablari, shunday bemorlarni davolash usullarining samaradorligi tahlil qilib chiqiladi. Аннотация: Проблема ожирения в мировом масштабе и возникающая в результате этого нагрузка на людей и систему здравоохранения неуклонно растет. По данным Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ), в 2022 году примерно 16 процентов взрослого населения мира страдало ожирением. Эта статистика особенно тревожна, учитывая, что глобальная распространенность ожирения среди взрослых увеличилась вдвое, а среди подростков - в четыре раза с 1990 года. В связи с этим лечение ожирения стало актуальной проблемой современности. Если консервативные методы лечения, правильное питание и занятия спортом не дают результатов, а также если у пациентов диагностирован сахарный диабет 2 типа, целесообразно применять хирургические методы для избавления от лишнего веса. В настоящее время существует несколько видов бариатрических операций, то есть операций по снижению веса. Их выбирают с учетом массы тела пациента и сопутствующих заболеваний. В данной статье анализируются причины возникновения избыточной массы тела и эффективность методов лечения таких пациентов. Abstract: The global problem of obesity and its resulting burden on individuals and healthcare systems is steadily increasing. According to the World Health Organization (WHO), in 2022, approximately 16% of the world’s adult population was classified as obese. This statistic is alarming, especially considering that since 1990, the global prevalence of obesity has doubled in adults and quadrupled in adolescents. In light of this, the treatment of obesity has become a pressing issue today. When conservative treatment methods, proper nutrition, and exercise prove ineffective, and particularly in patients with type 2 diabetes mellitus, surgical weight loss procedures become advisable. Currently, there are several methods of bariatric surgery, i.e., weight loss surgery. These methods are selected based on the patient’s body mass index and comorbidities. This article analyzes the causes of excess body weight and the effectiveness of treatment methods for such patients.