(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida yoshlar bilan ishlash faoliyatini samarali tashkil etish va boshqarishda institutsional yondashuvlarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Bugungi globallashuv va raqamlashtirish davrida yoshlar bilan ishlash tizimini samarali yo‘lga qo‘yish uchun har bir oliy ta’lim muassasasi o‘zining institutsional modeliga ega bo‘lishi zarur. Maqolada mavjud yondashuvlar – strukturaviy, funksional, tashkiliy va innovatsion model tahlil qilinib, xorijiy tajriba asosida O‘zbekiston oliy ta’limi uchun maqbul institutsional mexanizmlar taklif etiladi. Shuningdek, maqolada yoshlar muammolarini tizimli ravishda hal qilish, ularning ijtimoiy faolligi va islohotlardagi ishtirokini ta’minlashda universitetlarning roli asoslab beriladi. Kalit so‘zlar: oliy ta’lim, yoshlar bilan ishlash, institutsional yondashuv, boshqaruv modeli, talaba faolligi, universitet muhit, innovatsion tizim Аннотация: В данной статье рассматривается роль институционального подхода в организации и управлении деятельностью по работе с молодежью в высших учебных заведениях. В условиях глобализации и цифровизации каждая организация высшего образования должна иметь собственную институциональную модель для эффективной молодежной политики. В статье анализируются существующие подходы – структурный, функциональный, организационный и инновационный, а также предлагаются институциональные механизмы, приемлемые для системы высшего образования Узбекистана на основе зарубежного опыта. Кроме того, обосновывается роль университетов в решении молодежных проблем и обеспечении их участия в общественных и реформаторских процессах. Abstract: This article analyzes the importance of institutional approaches in organizing and managing youth engagement activities in higher education institutions. In the era of globalization and digitalization, each university must develop its own institutional model to implement effective youth policies. The paper reviews various approaches—including structural, functional, organizational, and innovative models—and proposes suitable institutional mechanisms for Uzbekistan’s higher education system, drawing on international experience. Furthermore, the article emphasizes the role of universities in addressing youth-related challenges and enhancing student participation in public and reform-oriented processes.