(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston ta’lim tizimida inkluziv ta’limni joriy etish jarayonida o‘qituvchining roli va zamonaviy yondashuvlari yoritilgan. Inkluziv ta’lim – bu barcha bolalar, jumladan jismoniy yoki aqliy imkoniyatlari cheklangan bolalarning ham umumiy ta’lim tizimida ta’lim olishini ta’minlovchi yondashuvdir. O‘zbekiston Respublikasi ta’lim sohasida so‘nggi yillarda amalga oshirilayotgan islohotlar doirasida inklyuziv ta’lim muhim o‘rin egallamoqda. O‘qituvchilarning bunga tayyorligi, ularning kasbiy malakasi, psixologik va pedagogik tayyorgarligi hal qiluvchi ahamiyatga ega. Maqolada o‘qituvchilarning inkluziv ta’limga tayyorligini oshirish, mos o‘qitish metodlarini ishlab chiqish, moslashtirilgan dars rejalari va ta’lim muhitini yaratish zaruriyati tahlil qilinadi. Shuningdek, O‘zbekiston maktablarida olib borilgan tadqiqotlar va amaliy tajribalar asosida takliflar keltirilgan. В данной статье рассматриваются роль и современные подходы учителя в процессе внедрения инклюзивного образования в систему образования Узбекистана. Инклюзивное образование — это подход, который обеспечивает получение образования в системе общего образования всеми детьми, включая детей с ограниченными физическими или умственными возможностями. Инклюзивное образование играет важную роль в реформах, реализуемых в сфере образования Республики Узбекистан в последние годы. Готовность учителей к этому, их профессиональная квалификация, психолого-педагогическая подготовка имеют решающее значение. В статье анализируется необходимость повышения готовности учителей к инклюзивному образованию, разработки соответствующих методов обучения, создания адаптированных планов уроков и образовательной среды. Также вносятся предложения на основе исследований и практического опыта в школах Узбекистана. This article discusses the role and modern approaches of the teacher in the process of introducing inclusive education in the education system of Uzbekistan. Inclusive education is an approach that ensures that all children, including children with physical or mental disabilities, receive education in the general education system. Inclusive education has been playing an important role in the reforms implemented in the education sector of the Republic of Uzbekistan in recent years. The readiness of teachers for this, their professional qualifications, psychological and pedagogical preparation are of crucial importance. The article analyzes the need to increase the readiness of teachers for inclusive education, develop appropriate teaching methods, create adapted lesson plans and an educational environment. Also, proposals are made based on research and practical experience in schools in Uzbekistan.