(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining ijtimoiy muhitga moslashuvi, ayniqsa maktabdagi ilk bosqichlarda yuzaga keladigan psixologik holatlari, ularning sabablari va bu jarayonni osonlashtirish usullari tahlil qilinadi. Maktab ostonasini endigina bosib o‘tgan bolalar uchun yangi muhit, yangi talablar va yangi ijtimoiy rollar ularga psixologik bosimni keltirib chiqarishi mumkin. Ijtimoiy moslashuv — bu bolaning yangi jamoa qoidalari va normalariga psixologik va emotsional jihatdan moslasha olishi bilan bog‘liq murakkab jarayondir. Ushbu maqolada aynan shu jarayonning kechish xususiyatlari, psixologik omillar, o‘qituvchi va ota-onalarning roli, shuningdek, ijtimoiy moslashuvni yengillashtiruvchi pedagogik usullar tahlil qilinadi. Tajriba va kuzatuvlarga asoslangan holda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida bu jarayon qanday bosqichlardan iboratligi va ularning ijtimoiy-psixologik moslashuv darajasini oshirish yo‘llari ko‘rsatib berilgan. Mazkur maqola psixologlar, boshlang‘ich sinf o‘qituvchilari hamda ota-onalar uchun foydali bo‘lishi mumkin. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatmoqdaki, bolaning ijtimoiy moslashuv darajasi ularning keyingi o‘qish motivatsiyasi va psixologik holatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu boisdan, bu jarayonni ilmiy asosda o‘rganish va mos ravishda yondashuv ishlab chiqish muhim hisoblanadi. The article analyzes the adaptation of primary school students to the social environment, especially the psychological states that occur in the early stages of school, their causes and methods of facilitating this process. For children who have just crossed the threshold of school, a new environment, new requirements and new social roles can cause psychological pressure on them. Social adaptation is a complex process associated with a child’s ability to psychologically and emotionally adapt to the rules and norms of a new community. This article analyzes the characteristics of this process, psychological factors, the role of teachers and parents, as well as pedagogical methods that facilitate social adaptation. Based on experience and observations, it is shown what stages this process consists of in primary school students and ways to increase their level of socio-psychological adaptation. This article can be useful for psychologists, primary school teachers and parents. Research shows that the level of a child’s social adaptation directly affects their further motivation for study and psychological state. Therefore, it is important to study this process on a scientific basis and develop an appropriate approach.