(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida kichik korxonalarda energiya menejmentini joriy etish istiqbollari ilmiy asosda o‘rganiladi. Andijon viloyatida joylashgan "SKORTON TEXTILE" kichik korxonasi misolida energiya samaradorligini oshirish imkoniyatlari tahlil qilindi. So‘nggi yillarda energetika sohasida amalga oshirilgan islohotlar va kichik biznes subyektlari uchun yaratilgan yengilliklar ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijasida energiya auditi, yashil texnologiyalarni joriy etish va energiya iste’molini monitoring qilish orqali iqtisodiy va ekologik foyda olish imkoniyatlari aniqlandi. Metod sifatida normativ-huquqiy hujjatlar tahlili va amaliy tajribalar asosida tavsiyalar ishlab chiqildi. Natijalar kichik korxonalar uchun energiya menejment tizimini bosqichma-bosqich joriy etish zarurligini ko‘rsatadi. В данной статье научно обоснованно изучаются перспективы внедрения системы энергоменеджмента на малых предприятиях Республики Узбекистан. На примере малого предприятия «SKORTON TEXTILE», расположенного в Андижанской области, проанализированы возможности повышения энергоэффективности. Рассмотрены реформы в энергетическом секторе, реализованные в последние годы, а также льготы, созданные для субъектов малого бизнеса. В результате исследования выявлены возможности получения экономической и экологической выгоды за счёт проведения энергетического аудита, внедрения зелёных технологий и мониторинга потребления энергии. В качестве метода использовались анализ нормативно-правовых актов и практический опыт, на основе которых разработаны рекомендации. Результаты показывают необходимость поэтапного внедрения системы энергоменеджмента на малых предприятиях. This article scientifically explores the prospects of implementing energy management systems in small enterprises in the Republic of Uzbekistan. Using the example of the small enterprise "SKORTON TEXTILE," located in Andijan region, opportunities for improving energy efficiency were analyzed. Recent reforms in the energy sector and benefits created for small business entities were reviewed. The study identified possibilities for achieving economic and environmental gains through energy audits, the introduction of green technologies, and energy consumption monitoring. As a method, analysis of legal and regulatory documents and practical experience formed the basis for the developed recommendations. The results indicate the necessity of gradually introducing energy management systems in small enterprises.